Arbeidsrelevante klachten
Het schiet weer eens in uw rug. Na een dag werken bent u helemaal 'op', terwijl u voornamelijk 'alleen maar' achter de computer heeft gezeten. Hoe vaak denkt u niet: 'Ach vervelend, maar het trekt wel weer weg'. Arbeidsrelevante klachten zijn klachten die het werk negatief beïnvloeden, waardoor iemand zijn werkzaamheden niet of maar gedeeltelijk kan uitvoeren. Arbeidsrelevante klachten kunnen ontstaan door het werk, maar bijvoorbeeld ook als gevolg van sport of hobby’s. Daarnaast kan een (chronische) aandoening een rol spelen. Bekende voorbeelden van arbeidsrelevante klachten zijn lage rugklachten en KANS (klachten, arm,nek en schouder).
De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor uw klachten.
Houdingsafwijkingen: Scoliose , kyfose, lordose
Scoliose : Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom.
Kyfose: Een verkromming van de wervelkolom, waarbij de boven rug bol wordt.
Lordose: Bij een sterke lordose in het lendegebied spreken we van een "holle rug".
Behandelingen worden gegeven in nauw contact met orthopeden en in samenwerking met de artsen en jeugdverpleegkundigen van centrum voor Jeugd en gezin(CJG) Zeeland.
Beweeg Bewust is lid van scoliosevereniging http://www.scoliose.nl
Herniaklachten
Een groot misverstand is dat het hebben van herniaklachten automatisch opereren betekent. Sterker nog, herniaklachten gaan vaak vanzelf over. Na zes tot twaalf weken kun je meestal weer dezelfde activiteiten verrichten als daarvoor. In de periode kun je proberen te achterhalen of de klachten te maken hebben met het werk dat je doet. Het is mogelijk dat je klachten verlicht worden door je werkplek te veranderen. Daarnaast geven we u informatie hoe het beste met de hernia om kunt gaan. Beweging is beter dan bedrust.
Lage rugklachten
Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens een maal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Maar bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. De lage rugklachten kunnen dan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug.
Klachten aan armen, nek en/of schouders
Klachten aan armen, nek en/of schouders komen veel voor. Meestal vormen een verkeerde houding, overbelasting of spanningen een belangrijke oorzaak. Typische arm, nek of schouderklachten kunnen voortkomen uit een verkeerde werkhouding aan een computerwerkplek. Daarnaast zijn er ook sportblessures, zoals een tennisarm, waarvoor u bij een oefentherapeut aan het juiste adres bent. Maar ook kunnen de klachten het gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een (chronische) aandoening. Nek- en schouderklachten zien we vooral veel bij spanning- en stressgerelateerde klachten.
De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor uw klachten.
Ademhalingsklachten zoals hyperventilatie
De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het dagelijks bewegen en zo ook in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Ademen doen we onbewust. Toch kan er door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, longafwijkingen zoals longemfyseem en hyperventilatie, de ademhaling niet goed verlopen. Het lichaam kan uit balans raken door de negatieve effecten van een verstoring van de ademhaling door (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden. Duurt zo’n situatie te lang dan loopt u het risico in een vicieuze cirkel te belanden waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. Het is erg belangrijk dat u leert een dergelijke situatie te doorbreken en te voorkomen.
De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor uw klachten.
Spierspanningshoofdpijn
Spierspanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. Meestal zijn ze het gevolg zijn van een ongemakkelijke lichaamshouding, sociale of psychische spanningen of van vermoeidheid. Wij leren zelf de tools aan die u kunnen helpen om grip te krijgen op deze hoofdpijn. Leren ontspannen wordt op verschillende manieren aangepakt; algehele ontspanning, d.m.v. gerichte rek/stretchoefeningen, ademhalingsoefeningen en met behulp van myofeedback. Myofeedback gebeurt aan de hand van een apparaatje, dat bij elke beweging direct feedback geeft over de spierspanning in bijvoorbeeld de schouder- of onderarmspieren. Zo krijgt u snel inzicht in uw eigen spierspanning.
Artrose
Bukken, tillen, zitten, lopen. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk bij stil staat. Tenzij er klachten ontstaan. U heeft last van stijfheid, moeite met lopen. Dan blijkt het artrose te zijn. Artrose is beter bekend als slijtage van de gewrichten. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal.
Het is, ongeacht de klachten, van groot belang dat u blijft bewegen. De oefentherapeut Cesar/Mensendieck kan u daarbij helpen. Want ook al is bewegen erg belangrijk, het is nog belangrijker dat u zich houdt aan uw eigen grenzen. Om uw gewrichten in optimale conditie te houden kan uw oefentherapeut samen met u een goed oefenschema opbouwen dat geheel bij uw lichaam past. Daarnaast is het van belang dat u uw dagelijkse handelingen zo veel mogelijk kunt blijven uitvoeren zonder de gewrichten te veel te belasten. Ook hierbij kan uw oefentherapeut u helpen. Met verscheidene tips en geregeld oefenen leren we u optimaal gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden. Dit betekent dat u ook op lange termijn baat hebt bij de behandeling.
Beweeg Bewust is lid van het landelijk Artrose Netwerk: http://www.artrose-netwerk.nl/
Osteoporose
Osteoporose is een aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Dit komt door een afname van de botdichtheid en door een verslechtering van de botstructuur. Het bot wordt dus zowel lichter als zwakker. Door de afname van de botsterkte neemt de kans op schade aan de botten toe. In de behandeling leren we u naar de laatste inzichten ten aanzien van osteoporose bewegen.
MS
Om de meest optimale zorg te realiseren voor mensen met MS is deze praktijk aangesloten bij het netwerk MS Zorg Nederland. Dit is een onafhankelijke organisatie waarbinnen diverse partijen die actief betrokken zijn bij de zorg voor mensen met MS met elkaar samen werken om de meest optimale zorg denkbaar vorm te geven en toegankelijk te maken.
Regelmatig bewegen is goed voor de lichamelijke én geestelijke gezondheid. Het kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar soms wel de gevolgen van de ziekte beperken. De oefentherapeut kan helpen als dagelijks bewegen lastig wordt. De behandeling bestaat meestal uit voorlichting en oefentherapie. Voor MS-patiënten die (tijdelijk) aan een rolstoel of bed gebonden zijn, zijn ook andere behandelingen mogelijk. Een oefentherapeutische behandeling bij MS kan zich richten op:
- stijfheid bestrijden;
- spieren en gewrichten beweeglijk houden;
- spierkracht onderhouden;
- pijnbestrijding;
- zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderen;
- een goede ademhaling houden of verbeteren;
- adviezen over hulpmiddelen;
- doorbloedingsproblemen voorkomen.
Als de MS stabiel is en er zijn klachten, dan duurt een behandeling meestal een paar weken of maanden. Meestal krijgt de patiënt dan ook een oefenschema mee voor thuis, bijvoorbeeld om beter te leren lopen. In een periode van verergering van de MS-klachten, kan de oefentherapeut één of meer keren per week spieren en gewrichten soepel houden. Patiënten die gebonden zijn aan bed of rolstoel, kunnen ook thuis behandeld worden.
Omdat vermoeidheid een veel voorkomende klacht bij MS is, zal de oefentherapeut er goed op letten dat oefeningen niet extreem inspannend zijn.
Meer informatie: www.mszorgnederland.nl
Uw behandelend oefentherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijn en werkt samen met neurologen van de ziekenhuizen in de regio.
Parkinson aangesloten bij ParkinsonNet
De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. ParkinsonNet is een netwerk van gespecialiseerde zorgverleners die de problemen met deze activiteiten behandelen en begeleiden.
Beweeg Bewust is aangesloten bij ParkinsonNet.
Voor meer informatie klik op onderstaande link