Wat is oefentherapie?

Lopen, staan, gaan zitten, bukken, tillen, springen. We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Het zijn bewegingen die zo vanzelfsprekend zijn geworden, dat we er niet eens meer over nadenken. Totdat er iets misgaat. Misschien heeft u verkeerd getild en heeft u daardoor nu pijn in uw rug, of heeft u uw buikspieren verwaarloosd en uw rug overbelast. Of misschien beweegt u te gespannen.

Wat er ook gebeurd is, als u bereid bent zelf iets te doen aan uw klachten, kunnen de oefentherapieën Cesar en Mensendieck goede behandelmethodes voor u zijn. We kijken niet alleen naar uw klacht, maar naar uw hele lichaam. Spiegels zijn daarbij een hulpmiddel om u te laten zien wat uw gewoontehoudingen zijn en wat er fout gaat. Natuurlijk is het niet gemakkelijk gewoontes van jaren te veranderen. Daarom zal de oefentherapeut altijd rekening houden met de omstandigheden thuis en op het werk en u coachen om uw houding en beweging te veranderen. U neemt zelf actief deel aan de therapie zodat u leert begrijpen en voelen hoe en waarom bewegingen het best op een bepaalde manier kunnen worden uitgevoerd. Een belangrijke voorwaarde voor een blijvend resultaat is het inpassen van het geleerde in het dagelijks leven. Zo bent u dus uiteindelijk zelf degene die uw klachten kan verhelpen of verminderen..

Wanneer oefentherapie?

Het schiet weer eens in uw rug. Nekpijn die maar terug blijft komen. Na een dag werken bent u helemaal ‘op’, terwijl u voornamelijk ‘alleen maar’ achter de computer heeft gezeten. Hoe vaak denkt u niet ‘Ach vervelend, maar het trekt wel weer weg’. Of ‘Tja, daar is toch niets aan te doen’. Wanneer u wel op zoek zou gaan naar een oplossing, dan blijkt het moeilijk om de klachten goed te duiden. Laat staan deze weg te nemen. De oefentherapeut biedt een structurele oplossing voor uw klachten.

Werkwijze

U heeft een verwijsbrief via uw huisarts, specialist, bedrijfsarts of schoolarts gekregen of u hebt zelf besloten dat oefentherapie bij u past. U kunt zich telefonisch, per mail of persoonlijk bij ons op de praktijk aanmelden. Wij maken dan met u een afspraak.

 1. Kennismaking

 2. Deze eerste afspraak is een kennismakingsgesprek. Er wordt gestart met het invoeren van alle noodzakelijke gegevens. We vragen u daarom de volgende gegevens mee te nemen:

  • Pasje van de zorgverzekering
  • Identiteitsbewijs
  • Eventueel de verwijsbrief
 3. Klachten en onderzoek

 4. Vervolgens gaan we in gesprek over uw klachten en de invloed van de klachten op uw dagelijks leven. Daarna volgt een houding- en bewegingsonderzoek. Wij onderzoeken wat uw bewegingsmogelijkheden en/of bewegingsbeperkingen zijn en wat de invloed is van de houding of het bewegingspatroon op de klachten.

 5. De behandeling

 6. De behandeling richt zich op oefeningen die u leren bewust te worden van uw houding en uw lichaam. Afhankelijk van uw klachten kunnen de oefeningen bestaan uit verbeteren van beweeglijkheid, spierkracht, stabilisatie, spierlengte, spierspanning, coördinatie en adembewustwording. Met behulp van myofeedback leert u uw spieren beter te ontspannen of soms juist aan te spannen. Wij begeleiden u in het verbeteren van de houding en de dagelijkse bewegingen (werkhouding, huishouden, tuinieren, hobby’s, sport). Door bewegingen te herhalen en op verschillende manieren in te trainen (bewust en onbewust) èn in het dagelijks leven toe te passen, ontstaan betere bewegingsgewoonten. Bewegingen die op den duur een automatisme worden. U wordt uiteindelijk uw eigen coach.